Blodkärlen kan jämföras med en fullpackad flygplats. Alla som är där har samma mål: de vill bli transporterade till sin destination. Detta kan ibland orsaka köer och mycket stress, men så fort man har kommit fram till sin destination är detta bortglömt. Då har flygplatsen uppfyllt sin funktion.

Blodkärlen är likaså fyllda med tusentals olika celler som alla ska levereras någonstans i kroppen. Men precis som fallet är med flygplatsen, kan det lätt hända att man släpper förbi skadliga element i bara farten.

På flygplatsen har man löst detta genom att nu och då skapa extra köer som går lite långsammare, där passagerare kontrolleras extra noggrant innan de släpps förbi. Och det är denna funktion som lymfsystemet uppfyller: nu och då utförs en grundcheck för att kontrollera att allt fungerar som det ska och inga patogener, något som kan orsaka sjukdom t ex. bakterier och virus har trängt sig in.

I lymfkörtlarna finns lymfocyterna, de celler som tillhör immunförsvaret. Dessa avlägsnar skadliga element och gamla eller skadade celler från blodet.

När blod pumpas genom de minsta blodkärlen, kapillärerna, läcker en del av vätskan ut. Totalt blir det upp till tre liter per dygn – en betydelsefull andel av kroppens totala blodmängd. För att förhindra problem som alldeles för lågt blodtryck, så måste denna vätska återupptas och föras in i cirkulationssystemet igen. Små lymfkärl som finns utspridda genom hela kroppen dränerar denna vätska.

Fungerar inte denna funktion optimalt så får vi svullnader framför allt i benen men även i fingrar och händer.

I motsats till cirkulationssystemet, har lymfsystemet ingen central pump, utan beror på trycket från skelettmusklernas rörelse och vår andning.

Kärlen har små klaffar som endast tillåter vätskan att flöda i den ena riktningen. Små kärl mynnar ut i gradvis större kärl, och det hela slutar med att lymfan töms in i blodomloppet i vinkeln som formas mellan den inre halsvenen och nyckelbensvenen.

När lymfsystemet går trögt, kan detta resultera i en allmän tröghetskänsla som även kan påverka personen mentalt.

Och det är då en lymfmassage verkligen kommer till sin rätt!

[instagram-feed]